NZPPA 13th Annual Payroll Conference Programme 4 x ½ days (9 Oct, 15 Oct, 6 Nov, 19 Nov)

DRAFT V8(subject to change)

DAY 1, 9 October 2020, 9am to 12.40pm

Time	Session time	Session Title	Session Overview	Speaker/s
8.50am	10mins	Registration		
9am - 9.10am	15mins	MC Intro	Michele A'Court MC Supreme	
9.10am - 9.40am	30mins	How Covid change the way we work Change in our bureau payroll team	He'll talk to the change in our bureau payroll team, and also other changes across our business ie. Account Manager engagement with customers and Implementation Projects running virtually rather than onsite. Also cover off how his role has evolved in the remote environment.	Joseph Paki, GM Customer @ Datacom Payroll
9.40am - 10.30am	50mims	Holidays Act remediation	TBA	Veruschka Dyson, Director, Consulting, Deloitte
10.30am - 10.35am	Break			
10.35am - 11.15am	40mins	Managing a variable workforce	Managing a variable workforce	Gareth Cameron, Head of People, Training & Talent, McDonald's Restaurants (NZ) Ltd
11.15am – 11.55am	40mins	Key Note Speaker	Keeping Business Running – Challenge and Rewards in 2020	Kirk Hope is Chief Executive of Business New Zealand
Workshops	(Select 1 to watch and the other two can be viewed when posted after event)			
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 1	NZPPA PAYCHECK Annual Survey results, what was	Angela Grylls, NZPPA Certification manager
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 2	ACC, calculating first week workplace accident not work accident topping up by agreement (Sick and family violence leave)	David Jenkins, NZPPA CEO
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 3	Staffing a Payroll Office' where we talk about our experience in finding the perfect payroll staff	EZYPAY Team

DAY 2, 15 October 2020, 9am to 12.40pm

	Session				
Time	time	Session Title	Session Overview	Speaker/s	
8.50am	10mins	Registration			
9am - 9.10am	15mins	MC Intro	Michele A'Court MC Supreme		
9.10am - 9.45am	30mins	Inland Revenue update	Inland Revenue's business transformation has changed and intensified employment tax reporting. We will discuss the use of data analytics and what we are seeing from Inland Revenue, particularly in relation to the change in approach for audits and risk reviews. We will also discuss voluntary disclosures and the impact these can have on employees.	Phil Fisher, PwC, Indirect Tax Partner & Josie Goddard, PwC, Senior Manager	
9.45am - 10.25am	40mims	Payroll Theft and Fraud	Update on recent cases of theft and fraud in payroll and what payroll needs to do to keep payroll secure.	Daniel Toresen MSc. Security Management, Certified Fraud Examiner Director, Senior Investigator, The Investigators	
10.25am - 10.35am		Break			
10.35am - 11.15am	40mins	Privacy Act Changes	The Privacy Act is changing in December this year, here about how it will impact on business and payroll	Vanya Vida, Policy Advisor (Codes and International) at the Office of the Privacy Commissioner	
11.15am - 12.00pm	45mins	Payroll operating procedures: keeping payroll safe	Payroll operating procedures are more than a user manual on how to use the payroll software. Payrollers need to have both system and legislative knowledge, keep up to date with case law, educate the rest of the business on payroll best practice, and ensure there are plans and processes in place should the unexpected happen.	Angeline Yeoh, Compliance Analyst, Datacom	
Workshops	(Select 1 to watch and the other two can be viewed when posted after event)				
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 4	Extra Pays – the calculation (over what period and what's included and excluded), the types of extra pays including when paid on termination.	David Jenkins, NZPPA CEO	
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 5	Excel Tips and Tricks	Ripped Orange	
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 6	Parental Leave (types of parental leave, taking annual before taking parental, effects on annual leave, when parental leave stops)	Angela Grylls, NZPPA Certification manager	

DAY 3, 6 November 2020, 9am to 12.40pm

	Session			
Time	time	Session Title	Session Overview	Speaker/s
8.50am	10mins	Registration		
9am - 9.10am	10mins	MC Intro	Melissa Chan Green MC Supreme	
9.10am – 10.10am	60mins	Communication, connection & engagement in our changing work environment'	Special speaker on providing insights, options and tools for payroll on communication, connection & engagement in our changing work environment.	Samantha Moore, Positive People
10.10 – 10.30am	20mims	Review of what may impact on payroll from the recent election	What's on the horizon with the new government for payroll	David Jenkins, NZPPA CEO
10.25am -				
10.35am			Break	
10.35am - 11.15am	40mins	IRD Update	IRD Transformation Team, latest update on upcoming 2021 changes.	Brydon Tweedie (IRD) and Ian Whitney IRD
11.15am -	45mins	Employment Law Update	Update on recent cases impacting on payroll.	Alastair Espie
12.00pm				Senior Associate & Nikita Bartlett Solicitor, Duncan Cotterill
Workshops	(Select 1 to watch and the other two can be viewed when posted after event)			
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 7	Employee engagement through payroll	Chithira Parameshawaran, Datacom
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 8	The future of work - COVID-19 has changed the way employees work and this change is here to stay in some form. We will cover the options for employers to support employees working from home including the Inland Revenue determination and our practical experience on what we have seen employers do. We will also cover the issues with cross-border employees working remotely.	Phil Fisher, PwC, Indirect Tax Partner & Josie Goddard, PwC, Senior Manager
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 9	Open slot waiting on results of election (watch this space)	TBA

DAY 4, 19 November 2020, 9am to 12.40pm

	Session	Control Title		Sandard.
Time	time	Session Title	Session Overview	Speaker/s
8.50am	10mins	Registration		
9am - 9.15am	15mins	MC Intro	Michele A'Court MC Supreme	
9.15am - 9.45am	30mins	NZPPA Awards	RECOGNISING PAYROLL EXCELLENCE NZPPA Annual	David Jenkins, NZPPA CEO
			Awards 2020	
9.45am - 10.25am	40mins	ACC - UPDATE	TBA	Tui Kailahi, ACC
10.25am -				
10.35am			Break	
10.35am - 11.15am	40mins	What does PAYE apply to?	This is an area we are seeing many employers struggle with and communication between Finance, HR and Payroll is key here. We will cover allowances, reimbursements and employee benefits including a worked example showing what can go wrong. This is becoming increasingly important to get right in light of Inland Revenue's business transformation and approach to reassessments.	Phil Fisher, PwC, Indirect Tax Partner & Josie Goddard, PwC, Senior Manager
11.15am - 12.00pm	40mins	Financial hurdles for incentives schemes	 Financial hurdles for incentives schemes Extra-emolument tax rates applied to bonus payments Threshold, target and maximum – how do schemes typically work Incentive pay and maternity leave (and implications for annual leave calcs) Impact of incentive pay on final pay calcs Discretionary bonuses outside the incentive scheme Holiday pay and KS implications on bonus pay 	Alexandra Botha Senior Consultant Strategic Pay
Workshops		(Select 1 to	watch and the other two can be viewed when posted after	event)
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 10	Excel timesaving tools and function keys	Ripped Orange
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 11	How to engage with your payroll provider for maximum outputs and efficiency	Taylor Murphy, Datacom
12.00pm - 12.30pm	30mins	Session 12	Purchasing Leave, the essentials	David Jenkins, NZPPA CEO